פינוי בינוי
פינוי בינוי הוא חלק מתוכנית ממשלתית אשר מטרתה לעודד התחדשות עירונית. התהליך כולל הריסה של בניינים ישנים והקמה של מבנים חדשים במקומם, אשר נבנים לפי תקני הבנייה העדכניים. במהלך הבנייה מפונים הדיירים למעון חלופי, במימון הפרויקט (חלקי או מלא) עד לסיומו.
במרבית המקרים מדובר בשיפור תנאים משמעותי עבור הדיירים שכן הבניין שנבנה הינו חדש, בעל יסודות חזקים ועומד בתקנים מחמירים. יתרה מכך, מרוויחים הדיירים מעליית ערך הנכס, שכן בסיום הפרויקט הם זוכים בדירה חדשה, ללא כל השקעה מצידם.
עם תחילת הבנייה מתחייב היזם המבצע לדיירי הבניין על דירה זמנית לתקופת הפרויקט בשטח זהה לשל הדירה הנוכחית לפחות, כאשר ברוב המקרים מדובר בשטח גדול יותר. כמו כן עלויות שכר הדירה ותשלומי הארנונה חלות על היזם.
המושג פינוי בינוי נטבע לראשונה בסוף שנות ה-90, אז החלה הממשלה לקדם את מדיניות פינוי בינוי באופן רשמי. בשנת 2001 החל להבנות פרויקט בינוי פינוי הראשון בישראל, בעיר קריית אונו. מאז מתקיימים אלפי פרויקטים בשנה ברחבי הארץ. כחלק ממדיניות הממשלה לעודד פרויקטים של פינוי בינוי ניתנות הטבות מס שונות, בהן פטור מהיטל השבחה, המספקות תמריצים לדיירים.
מדיניות פינוי בינוי נועדה לספק מענה לצפיפות הגוברת במרכזי הערים והירידה בכמות השטחים הפתוחים, אשר נוצרה עם האצת הבנייה בערים. הגדרה של אזורים כמתחמי פינוי בינוי מאפשרת לעשות שימוש נכון יותר בעתודות הקרקע, למקסם את כמות השטחים הפתוחים באזור, לשפר את התשתיות באזור וכן את מראה העיר על ידי בנייה חדשה.
במהלך פרויקט פינוי בינוי מבוצעת הריסה של המבנה הישן ובמקומו מוקם בניין גבוה יותר, אשר נקבע בהתאם לתב”ע, במטרה לספק אפשרויות מגורים רבות יותר באותו מתחם.
ייזום הפרויקט הינו באחריות העיר או הרשות המקומית והיא זו שבאחריותה לתכנן ולאשר את התוכנית. כחלק מעידוד פרויקטים של פינוי בינוי בישראל, יזמים ודיירים פרטיים רשאים לפנות לוועדה להתחדשות עירונית ולהגיש הצעה לפרויקטים חדשים.
לאחר קבלת האישור, מתבקשים דיירי הבניין לחתום על הסכמה לפרויקט. לאחר סיום הפרויקט יכולים הדיירים לשוב ולהתגורר במבנה החדש.