ליזם תפקיד מפתח בהליכי התחדשות עירונית. יזם בתמ”א 38 וכן יזם פינוי בינוי יקדם את העבודות עצמן, יעבוד אל מול כלל הגורמים השונים ויוציא את הפרויקט בסופו של דבר אל הפועל. על כן, לבחירת היזם לפרויקט התחדשות עירונית חשיבות קריטית. איכות היזם תשליך ישירות על איכות הפרויקט כולו. המשיכו לקרוא וגלו כיצד בוחרים בצורה נכונה יזם לפרויקט התחדשות עירונית.

מהם התפקידים של יזם התחדשות עירונית?

ליזם תפקיד מפתח בהליכי התחדשות עירונית. זאת, בין אם מדובר ביזם תמא 38 ובין אם מדובר ביזם פינוי בינוי. יזם התחדשות עירונית ישפיע על הפרויקט כולו והוא יכריע אם הפרויקט יצליח, או חלילה ייכשל. נפרט אודות תפקידו של היזם בהליכי פינוי בינוי וכן בתמא 38.

תפקיד היזם בפרויקטי פינוי בינוי

בפרויקטים של פינוי בינוי, היזם הוא זה אשר יגייס את הרוב הדרוש מקרב הדיירים כדי להתחיל בתוכניות הפרויקט, יפעל אל מול הרשויות וועדות התכנון לשינוי התב”ע ואישור התוכניות לפינוי בינוי, יתקשר עם קבלן לביצוע העבודות בפועל ויסייע לדיירים לאורך כל שנות העבודות. בסופו של דבר, היזם ימכור את הדירות הנוספות בפרויקט.

חשוב להדגיש כי היזם לא עובד לבדו. לצידו, עורך דין התחדשות עירונית. עורך הדין יקדם, הלכה למעשה, את עיקר הפן התכנוני אל מול הרשויות ואף יקשר בין היזם לבין הדיירים תוך עריכת הסכם שישתלם עבור כל הצדדים. בעבודה משותפת של עו”ד מטעם הדיירים והיזם טמונה הצלחתו של הפרויקט.

בפרויקטי תמ”א 38

למעשה, ברבדים רבים, עבודתו של יזם תמא 38 דומה לזו של יזם פינוי בינוי, בשינויים המחייבים. גם כאן, יגייס היזם את הרוב הדרוש ויתמודד עם דיירים סרבנים. היזם יפנה לרשויות לקבלת האישורים הנדרשים ואף יתקשר עם קבלן לשם ביצוע העבודות עצמן. לאורך כל הדרך, יעבוד עם עורך הדין מטעם הדיירים. עורך הדין ישמור על האינטרס של הדיירים אל מול היזם.

באיזה שלב של הפרויקט נכנס היזם?

למעשה, היזם נכנס לפרויקט כבר בשלביו הראשוניים ביותר. יזם התחדשות עירונית יתחיל לפעול, פעמים רבות, עוד לפני גיוס הרוב הדרוש מקרב הדיירים וכמובן שלפני קבלת כלל האישורים התכנוניים הנדרשים. היזם יפעל לשם השגת אותו רוב ואותם אישורים. על כן, עבודתו מתחילה משלב ראשוני של ההליך.

כדאי מאוד שכבר מהשלב בו היזם נמצא בתמונה – יהיה גם עו”ד מטעמכם. כך, תוכלו להיות בטוחים שהאינטרס שלכם בא לידי ביטוי בהליך וכן כי כל מה שהיזם טוען נכון ומדויק מבחינה משפטית.

איך בוחרים יזם לפרויקט התחדשות עירונית?

קיימות מספר דרכים לבחירת יזם. ראשית, לא אחת, היזם הוא זה שפונה לדיירים. היזם יודע כי בניין מסוים מיועד להתחדשות עירונית והוא יפנה לדיירים כדי לשכנע אותם לבחור בו.

במקרים בהם היוזמה באה מהדיירים דווקא, הם יוכלו לפנות אל יזם לאחר סקר שוק. פעמים רבות, עורך הדין שלהם הוא זה אשר יפנה אותם ליזם הספציפי.

במקרים אחרים, בחירת היזם תיעשה באמצעות מכרז. עורך הדין של הדיירים יזמין יזמים להציע הצעות וזו המשתלמת ביותר, תיבחר. חשוב להדגיש כי הליך זה אינו כפוף לחוק המכרזים והדיירים יוכלו לבחור ביזם המתאים ביותר בעיניהם.

משא ומתן מול היזם – על מה חשוב להקפיד במרכיבי ההסכם?

כבר בשלב המשא והמתן אל מול היזם, חשוב להקפיד על כל אחד מהרכיבים הבאים:

  1. העמדת ערובות משמעותיות מצד היזם להשלמת העבודות
  2. הצעת תמורה ראויה לכלל הדיירים ובמיוחד לאוכלוסיות המיוחדות
  3. הבטחת קצב התקדמות טוב לצד סנקציות במקרים של עיכובים
  4. שכ”ד הולם והוגן לכלל הדיירים לאורך העבודות

איך עורך דין התחדשות עירונית יכול לסייע לכם בהתנהלות מול היזם?

עורך דין יסייע לכם לכל אורך הדרך. עורך הדין יעזור בבחירת היזם המתאים ביותר עבורכם. לעיתים, ניסיונו של עורך דין התחדשות עירונית אף יאפשר לו להמליץ לכם על יזם התחדשות עירונית רלוונטי. כמו כן, עורך הדין ינסח עבורכם הסכם אל מול היזם אשר מבטיח את כלל האינטרסים שלכם בהליך.

חוץ מהיזם – מיהם הגופים הנוספים המעורבים?

חוץ מהיזם, מעורבים גופים רבים נוספים – הרשות המקומית, וועדות התכנון, הקבלן, הדיירים עצמם ועוד. היזם יעבוד אל מול כל אותם גורמים, תוך ליווי משפטי מצד עורך הדין.

סיכום

לסיכום, יש לבחור ביזם מנוסה ומקצועי בתחום ההתחדשות העירונית. זאת, מפאת חשיבות עבודתו של היזם, מתחילת ההליך ועד סופו. לצד היזם, חשוב להסתייע בשירותיו של עו”ד התחדשות עירונית אשר ישמור על האינטרס שלכם בהליך.